Waarom upgraden naar VMware Horizon Enterprise?

Sven Huisman

Hoe mooi zou het zijn als alle applicaties apparaat- en locatieonafhankelijk beschikbaar gesteld kunnen worden aan de eindgebruikers? Steeds meer toepassingen bieden een “webclient” of “native mobile” applicatie aan, zodat deze applicaties daadwerkelijk altijd en overal gebruikt kunnen worden. Veel organisaties hebben echter nog te maken met een hele berg “legacy” applicaties. Dit zijn applicaties die op een traditionele manier gedistribueerd dienen te worden (vaak op een Windows operating systeem) of applicaties die afhankelijk zijn van resources die niet extern ontsloten kunnen worden. Door middel van Horizon 7 maakt VMware het nu mogelijk om dit soort applicaties tóch apparaat- en locatieonafhankelijk aan te bieden aan de eindgebruiker. Dit pakket biedt namelijk een robuuste VDI oplossing die ervoor zorgt dat je legacy applicaties op een eenvoudige manier kunt aanbieden.Daarnaast biedt de Enterprises versie nog veel meer mogelijkheden. In dit artikel wordt een aantal (nieuwe) features toegelicht die een reden zijn om te upgraden naar Enterprise.

Nieuwe in Horizon 7.2 – Help Desk tool

Een nieuwe feature die is toegevoegd aan de Horizon versie 7.2 is de Help Desk tool. De Help Desk tool is een web-interface die ervoor zorgt dat de helpdeskmedewerker de eindgebruiker beter kan ondersteunen. De normale beheerconsole van VMware Horizon is voor een helpdeskmedewerker te uitgebreid en te onoverzichtelijk om gebruikers direct te kunnen ondersteunen.

De Help Desk tool van Horizon 7.2 maakt het voor een helpdeskmedewerker bijvoorbeeld mogelijk om te zoeken op de gebruikersnaam van de eindgebruiker. Er zal dan een overzicht van gebruikers verschijnen met namen die overeenkomen met de zoekterm, zoals in onderstaande afbeelding te zien is.

Wanneer de gebruikersnaam geselecteerd wordt zal een lijst met sessies van de betreffende gebruiker verschijnen.

Nadat de helpdeskmedewerker op de sessie heeft geklikt, kan hij de gebruiker direct ondersteunen:

Het is voor de helpdeskmedewerker meteen duidelijk zichtbaar wat het het CPU- en geheugengebruik over de laatste 15 minuten is geweest, wat de latency is die de gebruiker ervaart naar de virtuele desktop en de inlogtijd van de gebruiker. Indien nodig kan via remote assistance de helpdeskmedewerker meekijken met de gebruiker.

De Help Desk tool is onderdeel van Horizon Enterprise Edition en Horizon Apps Advanced Edition.

Virtualization pack voor Skype for Business

Een andere nieuwe feature in Horizon 7.2 is de Virtualization pack voor Skype for Business. Dit Virtualization pack zorgt ervoor dat audio- en videogesprekken geoptimaliseerd mogelijk zijn in een Horizon omgeving. Audio- en video-gesprekken worden als het ware omgeleid naar de endpoints, in plaats van dat het verkeer via de virtuele desktops verloopt.

De volgende features zijn beschikbaar door middel van de Virtualization pack voor Skype for Business:

 • Point to Point audio and video calls
 • PSTN call via dial-pad
 • Call-transfer
 • Call-forward
 • Call-hold
 • Call-resume
 • HID commands
 • Calls to PSTN through mediation server
 • Calls through Edge Server
 • Music on hold
 • Voicemail integration

Op dit moment is deze functionaliteit alleen beschikbaar voor Windows clients, maar er is ook een versie voor Linux endpoints in de maak.

Naast deze twee mooie nieuwe features zijn is het Blast (extreme) protocol geoptimalilseerden zijn er op het gebied van schaalbaarheid aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd. Zo kun je met Horizon 7.2 schalen tot 120.000 sessies in een Cloud Pod Architecture verspreid over maximaal 12 View Pods en 5 sites (omgevingen die we niet zoveel tegenkomen in Nederland). Ook kun je nu met een enkele vCenter tot 4000 desktops beheren. Dit geldt voor zowel instant clones als linked clones.

Horizon Standard vs. Advanced vs. Enterprise?

Indien je gebruik maakt van Horizon standard is het nu het moment om te overwegen om de licentie te upgraden naar Enterprise. De Help Desk tool is handig, maar de echte meerwaarde van de Enterprise-editie zit in het Just-in-time Management Platform (JMP). Met JMP wordt het mogelijk om precies op het moment dat het nodig is een virtuele desktop aan te bieden met de daarop benodigde applicaties en gebruikersinstellingen.

Zo’n virtuele desktop bestaat uit een virtuele machine met daarop het Windows 10 OS. Deze virtuele machine kan binnen enkele seconden gecloned worden, zodat je niet onnodig veel desktops klaar hoeft te hebben staan. Dit voorkomt niet alleen onnodig resourceverbruik; het zorgt er ook voor dat een nieuwe versie van de virtuele desktop snel beschikbaar kan worden gesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan security patches die snel uitgerold dienen te worden.

Een aantal applicaties kun je in deze basisimage installeren, waaronder bijvoorbeeld Office. Overige applicaties worden via App Volumes beschikbaar gesteld. Applicaties worden geïnstalleerd in een zogenaamde Appstack. Een Appstack is een virtuele disk die dynamisch gekoppeld kan worden aan de virtuele desktops. Op het moment dat een gebruiker inlogt, worden de benodigde Appstacks gekoppeld aan de virtuele desktop. Het voordeel hiervan is dat je bij een update of nieuwe versie van een applicatie niet het image[MH1]  hoeft bij te werken. Mocht dit wel nodig zijn, dan gaat dit uiteraard snel met de functie Instant clones.

Ten slotte zijn dan de gebruikersomgeving en de applicatie-instellingen voor de gebruiker nog nodig. VMware levert hiervoor VMware User Environment Manager. Deze oplossing zorgt voor een snellere inlog omdat instellingen pas worden geladen wanneer die nodig zijn. Pas op het moment dat een gebruiker een bepaalde applicatie start, worden de benodigde instellingen geladen.

De desktop kan dus onderverdeeld worden in drie beheersbare blokken:

 • OS
 • Applicaties
 • User Environment

Naast het Just-in-Time Management Platform kun je met de Horizon Enterprise licentie ook gebruik maken van vRealize Operations Manager for Horizon (voor monitoring en rapportage). Uiteraard zijn ook de functionaliteiten vanuit de Advanced licentie beschikbaar:

 • VSAN
 • Published applications (het beschikbaar stellen van remote applicaties vanuit het Horizon platform)
 • VMware Mirage (voor het migreren, backuppen en imagen van endpoints)
 • Identity Manager (Het verlenen van toegang tot published apps/desktops, virtuele applicaties en SaaS applicaties via een webportal).

PQR helpt graag met de upgrade naar VMware Horizon 7.2 en het toepassen van nieuwe functionaliteiten die de Enterprise licentie biedt. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Sven Huisman
Senior Consultant PQR

>> meer blogs