Een blik op Citrix Summit 2016

Bas ter Heurne

Het jaar van focus.

Van 11 tot en met 13 januari 2016 werd Citrix Summit georganiseerd in Las Vegas; het jaarlijks terugkerende evenement voor zowel medewerkers als partners van Citrix. Het evenement heeft tot doel het nieuwe jaar af te trappen, waarbij de nadruk ligt op het aankondigen van de strategie, de roadmap en de richting van de Citrix-organisatie. Vanuit PQR, als Citrix Platinum Solution Advisor, waren Bas ter Heurne (Sales Manager), Jits Langedijk (Solution Architect) en Rocky Jagesar (Citrix Partner Manager) hierbij aanwezig.

2015: een roerig jaar

Het jaar 2015 kenmerkte zich als een roerig jaar voor Citrix. Een jaar waarin Mark Templeton als CEO is afgetreden, de GoTo divisie is verkocht, het resultaat erg moeizaam werd gerealiseerd en vooral de partnergemeenschap zocht naar helderheid en focus. Bob Calderoni, Interim CIO, stelde zichzelf tijdens Citrix Summit voor aan alle bezoekers. Op een hele andere wijze dan zijn voorganger nam hij het publiek mee in de strategie van Citrix. Focus was daarbij het kernwoord. Focus op het veilig beschikbaar stellen van applicaties en data. Daar draait het om!

In 2015 heeft Citrix 3.000 nieuwe klanten verworven waarvan 40% afkomstig uit het MKB-segment. Ruim 75% van deze Citrix-klanten maakt slechts gebruik van één van de oplossingen uit het Citrix-portfolio. De focus gaat daarom uit naar de expansie van de mogelijkheden van Citrix-oplossingen bij de bestaande klanten.

Aankondigingen

Hyperconverged

Leveranciers van hyperconvergedoplossingen helpen Citrix haar klanten kosten te reduceren. De afhankelijkheid van de hypervisor neemt zogezegd af, er zijn geen silo’s, er is sprake van een open architectuur, het is zeer schaalbaar, eenvoudig in beheer en draagt vaak bij aan een hogere gebruikersdichtheid, oftewel, meer gebruikers per node.

 • Nutanix werd als strategische partner voor hyperconvergedoplossingen benoemd voor met name het enterprise segment, grote klanten met veel IT-gebruikers en hoge performanceverwachtingen.
 • HP licht toe dat 35-40% van Citrix-software draait op HPE-infrastructuur. En ook HPE heeft recent met een twee node instapmodel een hyperconvergedoplossing aangekondigd waarbij het zelfs mogelijk is dit in OPEX vorm af te nemen. Het ‘einde van bezit’ komt ook hiermee steeds dichterbij. Overigens spreekt HP liever van een 'composable infrastructure' waarmee ze sneller willen zijn dan de competitie en workloads of nieuwe functionaliteit in plaats van binnen enkele dagen of uren binnen enkele minuten kunnen uitrollen.
 • Maar ook Atlantis Computing levert samen met Citrix oplossingen die kostenefficiënt zijn wat Citrix helpt haar doel om te groeien in het MKB-segment te realiseren.

Citrix Workspace Cloud

In een veranderende wereld waarin mobiliteit, cloud en security centraal staan dienen organisaties de mogelijkheden te onderzoeken voor het veilig beschikbaar stellen van mobiele, legacy (Windows) en webapplicaties en bijbehorende data. Dit maakt Citrix mogelijk met XenApp/XenDesktop, XenMobile, NetScaler en ShareFile. Citrix kan daarmee iedere applicatie op ieder device vanuit iedere cloud aanbieden. Zowel de bekende publieke cloudproviders zoals Microsoft Azure, Google Cloud Plarform, Amazon Web Services, als ook de minder bekende zoals RackSpace en Softlayer integreren met het Citrix-portfolio.

De ‘any cloud’ strategie vertaalt zich onder andere door in de ontwikkelingen van de Citrix Workspace Cloud. Dit stelt organisaties in staat om, al dan niet gefaseerd, een transitie te maken naar cloudoplossingen. Deze gedachte sluit naadloos aan bij de strategie van PQR als advies- en implementatiepartner voor moderne cloudoplossingen.

 • Apps and Desktops
  Met Apps and Desktops is men in staat om een Citrix XenApp/XenDesktop omgeving te realiseren waarbij de ondersteunende componenten als dienst worden afgenomen. Enkel de Virtual Desktop Agents (VDA’s) zijn actief binnen uw eigen datacenter of de door u eigen gekozen publieke cloud.
 • Mobility Management
  Een volledig cloud gebaseerde XenMobile oplossing. Het beheer van mobile devices (MDM) en mobile apps (MAM) op een Enterprise niveau die aansluit op uw BYO/CYO strategie.
 • Secure Documents
  Citrix ShareFile wordt binnen CWC gebruikt om data op een veilige en intuïtieve wijze te synchroniseren over al uw devices en data te delen met mensen, zowel binnen als buiten de organisatie. Secure Documents maakt mobiel samenwerken mogelijk.
 • Lifecycle Managment
  Citrix Lifecycle Management (CLM) maakt het ontwerpen en implementeren van Citrix architecturen op een versnelde manier mogelijk. Of het nu gaat om een private cloud of een public cloud, met CLM is het mogelijk door gebruik te maken van een blueprint de Citrix infrastructuur met één druk op de knop uit te rollen. Ook partners van Citrix, zoals Nutanix en Atlantis Computing, stellen blueprints beschikbaar.
 • Flexibiliteit, eenvoud en grip op IT zijn de kernwaarden van de Workspace Cloudoplossing van Citrix. Organisaties en consumenten willen geen Windows desktop. Ze willen slimmer kunnen werken, slimmer kunnen communiceren en slimmer informatie kunnen uitwisselen. Ze willen zich niet druk maken om upgrades, maar vergelijkbaar met de Apple Appstore nieuwe versies met één klik zonder risico in gebruik kunnen nemen.Citrix Workspace Cloud (CWC) biedt een viertal onderdelen:

IT organisaties krijgen hiermee vier mogelijkheden om werkplekfunctionaliteit te consumeren:

 1. Traditioneel
  De IT-organisatie beheert de omgeving zelf. Er is sprake van een maatwerk architectuur. De klant heeft de volledige controle en het afrekenmodel is perpetual. De klant is volledig eigenaar.
 2. Blueprint Based
  In dit geval is er sprake van een standaard architectuur of een door Citrix gevalideerd ontwerp en architectuurblauwdruk.
 3. Via het hybride aflevermodel.
 4. As a service levermodel (outsourcing).

Het is een model dat werkt binnen iedere infrastructuur en vanuit iedere cloud en via iedere cloud service provider. Citrix bewaakt de blauwdruk, is verantwoordelijk voor de innovatie en beheert de Workspace Cloud. Bovendien creëert dit mogelijkheden om op een flexibele wijze op en af te schalen of een geleidelijke transitie naar de cloud te maken.

Comtrade

Voor alle XenApp/XenDesktop Platinum en Workspace Suite klanten is er goed nieuws. Citrix heeft het Intellectual Property van alle Citrix SCOM Management Packs van Comtrade aangekocht. Hiermee zijn alle Citrix management packs voor System Center Operations Manager beschikbaar in de Platinum versies waardoor er betere end-2-end monitoring ingeregeld kan worden.

Kom in actie

Wellicht weet u al lang welke uitdagingen er langs gaan komen. Toch kan het met betrekking tot workspace en business productivity geen kwaad om stil te staan bij onderstaande ontwikkelingen:

 • Windows 10
  Nederland loopt binnen Europa voorop in de adoptie en uitrol van Windows 10. Consumenten stappen in een rap tempo over naar Windows 10. Het bedrijfsleven volgt op de voet. Met secure app en desktop delivery van Citrix kan de Windows 10 uitrol worden versneld en vereenvoudigd.
 • Skype for Business
  Skype for Business is de nummer 3 "PBX" in de Verenigde Staten, een ontwikkeling die ook binnen Europa waargenomen wordt. Citrix XenDesktop leent zich, in tegenstelling tot andere aanbieders, bij uitstek om Skype for Business binnen een centrale, virtuele omgeving in te zetten waarbij een goede gebruikerservaring voorop staat.
 • Office 365
  Wie heeft er nog geen ‘Office365 tenzij’-beleid? Nooit meer zelf upgraden, altijd up-to-date en altijd beschikbaar. Ook binnen de centrale, virtuele werkplek.
 • Windows Server 2016
  Met de introductie van Windows Server 2016 zullen organisaties tijdig moeten nadenken over de migratiestrategie van (applicatie)servers. PQR heeft daarop geanticipeerd met no cure no pay-service voor het migreren van applicatieservers. Maar ook de Windows server laag van de hosted shared desktop (XenApp) omgeving zal tezijnertijd geupgrade moeten worden. Wat is uw migratiestrategie?
 • Internet Explorer
  Het aantal webapplicaties groeit explosief. Een goede ontwikkeling aangezien ieder device de beschikking heeft over een browser. Oudere webbrowsers zijn echter ook nog steeds noodzakelijk. Citrix heeft hiervoor de Citrix Browser App Service ontwikkeld. Citrix Browser App Service is op basis van Citrix Workspace Cloud en maakt het mogelijk om op een eenvoudige en veilige wijze (externe) toegang te verschaffen tot webapplicaties.
 • Chromebook
  Het aantal Chromedevices is afgelopen jaar met 27% toegenomen. Apparaten die vanaf € 100,- te koop zijn waarop Windowsapplicaties aangeboden dienen te worden. Citrix speelt daarop op in met hun samenwerking met Google.
 • Linux
  Ook het aantal Linuxapplicaties neemt nog steeds toe. Heeft u al nagedacht hoe deze op ieder device uit iedere cloud veilig beschikbaar gesteld kunnen worden?
 • Cloud
  Bouw een private cloud, onderzoek zoveel mogelijk de mogelijkheden van publieke clouddiensten (Office365, Salesforce, Cobra) en ontwikkel vervolgens een hybride cloudstrategie. Bijvoorbeeld door XenApp op Azure te laten landen als een zogenaamde cloud gebaseerde werkplek voor tijdelijke capaciteit (bursting en disaster recovery).
  Citrix heeft al jarenlang een hechte samenwerking met Microsoft. Daar waar we vandaag de dag een Citrix NetScaler (VPX) vanuit de Azure Marketplace kunnen afnemen zal dit snel een volledige Citrix XenApp/XenDesktop-omgeving zijn die met één druk op de knop uitgerold kan worden.

Ten slotte: vraag je je wel eens af hoe je de financieel directeur, de commercieel directeur, marketing directeur of operationeel directeur kunt helpen meer omzet te creëren, kosten te verlagen, winstgevendheid te laten stijgen, (security) risico’s te elimineren of de productiviteit van medewerkers te verhogen? Ga dat gesprek eens aan. De wereld om ons heen verandert heel snel. Het einde van bezit komt snel dichtbij. Met secure app delivery, hyperconverged, workspace cloud en Skype for Business kan je daar mogelijk eenvoudiger een bijdrage aan leveren dan je denkt. Kom in actie!

Wilt u sparren over IT-ontwikkelingen en de keuzes die u daarin kunt maken? Neem contact op met PQR.

Bas ter Heurne, Sales Manager PQR en Jits Langedijk, Solution Architect PQR.

>> meer blogs

Reacties

Reactie toevoegen