Citrix Summit 2017 – Winning Together

Jits Langedijk

De tweede week van januari 2017 stond in het teken van Citrix Summit en Citrix PTEC.

PQR collega's Rocky Jagesar (Citrix Alliance Manager), Anton van Pelt (Sr. Consultant & Citrix Technology Professional - CTP) en Jits Langedijk (Technology Officer & Citrix Technology Advocate - CTA) zijn afgereisd naar Anaheim, CA om volledig op de hoogte gebracht te worden rondom Citrix en partners. In deze blog brengen ze u op de hoogte over alle belangrijke zaken die tijdens Citrix Summit 2017 de revue zijn gepasseerd. 

Citrix Summit is de kickoff van het jaar met alle medewerkers van Citrix en haar partners zoals PQR. Met meer dan 4.000 bezoekers, drie keynotes en meer dan 100 breakout sessies was Summit vol met interessante informatie en mooie aankondigingen. De visie en strategie, zoals deze vorig jaar tijdens Summit 2016 is ingezet wordt dit jaar verder doorgezet. Citrix biedt eens te meer technische oplossingen die organisaties in staat stelt om de digitale transformatie te realiseren. Door oplossingen verder te vereenvoudigen, betere beveiligingsmaatregelen te treffen en meer oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan productiviteit, worden Citrix klanten in staat gesteld concrete stappen te zetten in het tijdperk van digitale transformatie. Een tijperk waarin mensen, organisaties en dingen op een veilige manier samenwerken en eenvoudig toegankelijk zijn.

2017, het jaar van de cloud!

Citrix heeft een duidelijke visie over hoe de volgende fase in deze transformatie eruit zal komen te zien. De cloud is een allesomvattend onderdeel geworden, waar cloud voorheen op zichzelf stond is het vandaag een realiteit die centraal staat in alle ontwikkelingen. Of het nu gaat om mobility, security, Internet of Things (IoT) of Big Data Analytics en Artificial Intelligence (AI), cloud is bij al deze onderwerpen relevant. Citrix stelt al langer organisaties in staat om een hybride cloud omgeving te realiseren met verschillende producten uit het portfolio maar 2017 is het jaar waarin we de stap naar de cloud voor workspace services (Apps, Desktops, Mobility en Data) ook daadwerkelijk kunnen maken: 2017 is het jaar van de cloud! U denkt nu, dat heb ik eerder gehoord en dat klopt.

Al lange tijd zijn we in staat om diensten te betrekken uit private en/of public cloud services. Voor enterprise omgevingen was het echter altijd een uitdaging om core onderdelen van de organisatie naar de cloud te brengen. Dit had in veel gevallen te maken met de verbindingen die er liggen tussen de frontend, de backend en eventuele middleware services. Met Citrix Cloud worden organisaties in staat gesteld om een flexibele en transparante verbinding te maken met cloud services. Op deze wijze kunnen organisaties eindelijk daadwerkelijk een transitie naar ‘de cloud’ in gang gaan zetten. Citrix Cloud kenmerkt zich hierin, zoals we van Citrix gewend zijn, in het feit dat je als klant alle keuze hebt waar je welke diensten gaat afnemen. Of het nu gaat om een private cloud, eventueel on-premises of een public cloud van bijvoorbeeld Microsoft of Amazon, the choise is yours! 2017 is het jaar van de cloud transitie. Bij PQR noemen we dit ‘Build, Connect and Extend’. Bouw de private cloud, verbind deze met de public cloud en creeer de hybride cloud van private en public cloud services. 

Citrix en Microsoft

Volledig in lijn met deze strategie en in lijn met ‘Winning Together’ is de verdere samenwerking met Microsoft. Niet geheel toevallig is de nieuwe CEO, Kirill Tatarinov van Citrix een oud Microsoft VP. Citrix en Microsoft hebben een lange gezamenlijke historie. Het was Citrix die de grondlegger was van Terminal Services (vandaag de dag Remote Desktop Services). De strategische samenwerking zien we terug in XenApp Essentials for Azure als opvolger van Azure Remote App (ARA). Eerder heeft Microsoft aangekondigd te stoppen met ARA en met Citrix een meer enterprise oplossing te bieden op het Azure platform, dit is XenApp Essentials for Azure geworden. Hiermee wordt het mogelijk om business apps en Windows 10 desktops op basis van het Microsoft Azure platform op een eenvoudige en veilige wijze beschikbaar te stellen. Uiteraard wordt hierbij gebruik gemaakt van de bekende Citrix technologieën XenApp en XenDesktop. De samenwerking stopt hier echter niet. Ook XenMobile Essentials for Azure, NetScaler Gateway as a Service with Intune integration, Virtualized OneDrive for Business met Citrix ShareFile en Skype for Business with HDX Ready Pi zijn voorbeelden van Citrix en Microsoft ‘Winning Together’.

Een sterk signaal wat hiervan uitgaat betreft het feit dat Microsoft een zeer goed Azure platform verder verstevigd met partners zoals Citrix. Niet enkel door integratie mogelijkheden te bieden maar ook core services met Citrix te realiseren. Citrix is altijd al een aanvulling op Microsoft producten geweest die een enterprise niveau verschaffen voor organisaties waarvoor ‘goed’ niet goed genoeg is.

Aankondigingen

  • Unidesk: Tijdens de eerste keynote kondigde Kirill Tatarinov de overname van Unidesk aan. Unidesk is de marktleider en grondlegger van de layering techniek. De integratie van Unidesk in het productportfolio van Citrix, tilt producten zoals XenApp en XenDesktop naar nieuwe hoogte. Het geeft organisaties de mogelijkheid om meer flexibiliteit en eenvoud in beheer te geven voor het aanbieden van applicaties en desktops. Daarnaast zal ook de transitie naar de cloud vergemakkelijkt worden omdat Unidesk de layers ‘portable’ maakt richting de cloud. Alle klanten die Software Maintenance hebben krijgen automatisch de mogelijkheid om gebruik te maken van de Unidesk layering techniek.
  • Citrix Ready HCI Workspace Appliance program: Zowel in de eerste keynote als tijdens de tech keynote op dag twee is er gesproken over het ‘Citrix Ready HCI (Hyper Converged Infrastructure) Workspace Appliance program’. Centraal voor dit programma staat ‘Need something simple’. Met de Citrix ready HCI Workspace Appliances biedt Citrix, samen met haar partners een kant en klare oplossing voor organisaties die snel en eenvoudig applicaties en desktops beschikbaar willen stellen voor de organisatie waarbij User eXperience (UX) en performance gegarandeerd zijn. Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Atlantis Computing zijn de eerste Citrix Partners die binnen het programma een HCI appliance kunnen leveren. Op basis van de bewezen techniek van HPE en de software defined storage oplossing (USX) van Atlantis Computing is een workspace appliance beschikbaar die organisaties direct kunnen inzetten voor het aanbieden apps en desktops als digitale workspace.
  • Citrix Cloud: Citrix Cloud, voorheen Workspace Cloud, is al even beschikbaar en biedt organisaties de mogelijkheid om op een flexibele wijze de transitie naar de publieke cloud te maken. Citrix Cloud is een management platform waarmee men in staat is om verschillende Citrix oplossingen op een eenvoudige wijze te beheren. Het is een verzamelpunt van vrijwel alle Citrix oplossingen samengebracht in een cloud control plane, uiteraard op basis van Microsoft Azure. Met Citrix Cloud is men niet langer genoodzaakt om in een traditionele on-premises Citrix omgeving alle ondersteunende componenten zelf in te richten, te beheren en up-to-date te houden. In plaats hiervan maakt men gebruik van de door Citrix beheerde services. Daarentegen is men vrij in de keuze waar, in het geval van XenApp en XenDesktop Services, de applicaties en/of desktops actief zijn. Dit kan dus in uw eigen on-premises private cloud zijn maar uiteraard ook in een public cloud bij Amazon of Azure. Citrix Cloud bestaat uit vele services. Naast de kern producten van Citrix zoals XenApp/XenDesktop, ShareFile en XenMobile kent Citrix Cloud vele andere oplossingen. Eén hiervan betreft Citrix Smart Tools.
  • Citrix Smart Tools: Citrix Smart Tools (voorheen Citrix Lifecycle Management – CLM) biedt, zoals de naam al aangeeft, een set aan gereedschap om eenvoudig en efficiënt een Citrix omgeving te bouwen, te migreren, te controleren en te schalen. Met vier modules wordt u in staat gesteld om vanuit een dashboard applicaties en desktops beschikbaar te stellen, zowel in uw eigen private cloud als in de public cloud. Citrix Smart Tools kent de volgende vier modules.
  1. Smart Build: Met Smart Build bent u in staat om snel en eenvoudig nieuwe Citrix XenApp/XenDesktop sites te ontwerpen en te configureren, zowel on-premises als in de public cloud.
  2. Smart Migrate: Met Smart Migrate is het mogelijk om snel en eenvoudig applicaties en Citrix policies te migreren van een bestaande XenApp/XenDesktop of VMware Horizon View omgeving naar de huidige versie van XenApp/XenDesktop.
  3. Smart Check: Smart Check voorziet in alle informatie van uw Citrix omgeving. De ‘gezondheid’ van de site, het diagnosticeren van problemen en het aanreiken van aanbevolen fixes geven u de mogelijkheid om de omgeving up-to-date te houden.
  4. Smart Scale: Smart Scale verschaft inzicht in het gebruik van de omgeving(en). Hiermee worden kosten inzichtelijk en kan op tijd worden opgeschaald of afgeschaald.
  • NetScaler Unified Gateway & Microsoft EMS: Ook werd tijdens de keynote ingegaan op het mobility partnership met Microsoft. Vanaf nu is het mogelijk om vanuit Microsoft Intune gebruik te maken van de Citrix NetScaler Unified Gateway functionaliteit. Op deze manier is het mogelijk om gebruik te maken van on-premises resources, een unieke combinatie! Met behulp van NetScaler Unified Gateway is het ook mogelijk om te integreren met two-factor authenticatie oplossingen of het controleren van devices op de aanwezigheid van bijvoorbeeld malware.
  • XenMobile Essentials: In de loop van 2017 zal XenMobile Essentials (voor EMS) beschikbaar komen. XenMobile Essentials bestaat uit de hierboven beschreven Micro-VPN functionaliteit voor Intune. Het aanbieden van XenMobile Apps via Microsoft EMS behoort ook tot de mogelijkheden. Eventueel kan er zelfs voor gekozen worden om de geavanceerde MDM functionaliteit te gebruiken.

Ready, Set, Go

Citrix Summit 2017 zat weer volgepakt met aankondigen en technische ontwikkelingen. Ontwikkelingen die ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor medewerkers van organisaties die dagelijks veilige toegang tot applicaties en data nodig hebben voor het uitvoeren van werkzaamheden. Citrix draagt met haar oplossingen bij aan technische ontwikkelingen waarbij de medewerker centraal staat. Hem of haar in staat stellen om op een eenvoudige wijze productief te zijn, waarbij security een randvoorwaarde is.

Als je volledig op de hoogte gebracht wil worden over alles wat tijdens Citrix Summit is aangekondigd of hetgeen Citrix en Microsoft gezamenlijk voor u te bieden hebben? Wil je meer weten over XenApp Essentials for Azure of überhaupt over hoe Citrix Microsoft Azure nog beter benut kan worden? Wil je alles weten over Citrix Cloud en alle onderdelen die het te bieden heeft? Maak dan een afspraak in het PQR Experience Center. Hier kunnen we u niet alleen volledig op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken maar wordt u tevens in de gelegenheid gesteld om de functionele toegevoegde waarde te zien en te ervaren.

Jits LangedijkAnton van Pelt, Rocky Jagesar

>> meer blogs

Reacties

Reactie toevoegen