De coronacrisis: hoe PQR uw organisatie kan helpen

Maurice WehrmeijerNieuws

In verband met de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende richtlijnen van de overheid en het RIVM werken veel meer mensen dan normaal thuis. Dit zorgt voor veel organisaties voor uitdagingen in de bedrijfsvoering.

PQR krijgt als IT-dienstverlener vanzelfsprekend veel hulpvragen over het technische aspect van thuiswerken: sommige organisaties hebben de mogelijkheid tot thuiswerken namelijk al ingericht maar ervaren capaciteitsproblemen vanwege het hogere dataverkeer, en voor andere organisaties is het hele concept van thuiswerken nieuw.

Uw organisatie heeft wellicht te maken met deze vraagstukken:

 • Hoe kan ik (meer) remote werkplekken aanbieden?
 • Hoe kan ik snel mijn datacentercapaciteit vergroten?
 • Hoe zit het met de capaciteit van de internetverbindingen?
 • Kan ik licenties tijdelijk krijgen of uitbreiden?
 • Hoe kan ik de mogelijkheid tot digitaal samenwerken snel inrichten?
 • Kunnen mijn netwerk- en securitysystemen het vele thuiswerken aan?
 • Hoe richt ik beheer op afstand in?

PQR helpt. Om te zorgen dat uw medewerkers in deze periode zo normaal mogelijk kunnen werken en de bedrijfsvoering zo min mogelijk geschaad wordt, hebben we een aantal oplossingen opgesteld.

Quickstart Microsoft Teams

Werken uw medewerkers thuis in verband met het coronavirus en zijn ze daardoor beperkt in de bereikbaarheid of heeft u geen mogelijkheden tot efficiënt vergaderen vanuit uw thuiswerkplek? Microsoft Teams biedt een eenvoudig platform waarin deze zaken direct voor u beschikbaar zijn. Wij kunnen u razendsnel helpen met de implementatie en adoptie voor het gebruik van Microsoft Teams zodat u meteen aan de slag kunt met online vergaderen, videobellen en samenwerken in documenten.

Wat bieden wij u?

PQR biedt u een basisinrichting van Microsoft Teams inclusief Single Sign-On (SSO) voor uw gebruikers zodat ze direct en eenvoudig toegang hebben tot deze mogelijkheden:

 • Online vergaderingen met video en geluid;
 • Inzicht in beschikbaarheidsinformatie van uw medewerkers;
 • Samenwerken vanaf iedere locatie;
 • Mogelijkheid tot het uitwisselen van data en/of het delen van het scherm.

Wat heeft uw organisatie nodig?

PQR zal beperkte resources van uw omgeving vragen om de inrichting van Microsoft Teams te realiseren. Daarnaast heeft u een licentie voor Office 365, waar Microsoft Teams onderdeel van is, nodig. Heeft u geen Office 365-licenties? Dan is er een gratis versie van Microsoft Teams met beperkte mogelijkheden beschikbaar. Daarnaast heeft Microsoft als reactie op het coronavirus een trial-licentie van zes maanden voor Office 365 E1 beschikbaar gesteld voor bepaalde klanten. PQR stemt samen met uw organisatie af welke licentie er het beste bij u past.

Deze oplossing gaat ervan uit dat u Microsoft Teams gebruikt op fysieke devices. Als u gebruik maakt van desktopvirtualisatie van Citrix, dan kunt u mogelijk ook gebruik maken van Teams in uw virtuele desktop. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

Wat heeft uw medewerker nodig?

Een medewerker moet beschikken over een desktop, laptop, tablet of telefoon om verbinding te kunnen maken met de Microsoft Teams-omgeving. De omgeving kan met webbrowser, client of app worden benaderd vanaf Microsoft-, Apple- of Android-apparaten. Om gebruik te maken van videobellen heeft het apparaat een camera en microfoon nodig.

Aanpak

PQR realiseert uw Microsoft Teams-omgeving in twee dagen, inclusief een training voor uw medewerkers van de basisfunctionaliteiten.

Kick-Off en inrichting

PQR organiseert met Microsoft Teams een online vergadering: de kick-off met onze cloud productivity-consultant. We bespreken alle relevante aspecten van Microsoft Teams en kijken we wat we nodig hebben om alles naar uw wensen in te richten.

Ook willen we graag weten welke medewerkers als ‘champion’ aangemerkt kunnen worden: die spelen een belangrijke rol in de uitleg en adoptie voor de overige medewerkers. De gemaakte afspraken passen we toe in de inrichting, die direct na deze sessie zal starten. Aan het eind van de dag houden we samen in uw nieuwe, eigen Microsoft Teams-omgeving een sessie, om te evalueren of alles naar wens werkt.

Adoptie en training

De volgende dag kunnen de trainingssessies met uw medewerkers van start gaan. Dit doen we door in de ochtend met de ‘champions’ een aantal online Teams-trainingen te verzorgen. In de middag wordt er een algemene sessie georganiseerd waarin de belangrijkste functionaliteiten voor uw organisatie aan bod komen. Daarna volgt een evaluatie om eventuele volgende stappen te bepalen.

Investering en voorwaarden

De Quickstart Microsoft Teams is beschikbaar voor een vast tarief van 5.000 euro.

PQR biedt daarnaast in de eerste twee weken na implementatie ondersteuning aan uw IT-organisatie met onze servicedesk. Uitbreiding van dit ondersteuningspakket voor langere tijd of voor directe ondersteuning naar uw eindgebruikers is altijd mogelijk.

contact

 

 

Terug naar boven

Quickstart Windows Virtual Desktop

Wilt u uw medewerkers graag thuis laten werken maar heeft u hiervoor nog geen voorzieningen geïmplementeerdMet Windows Virtual Desktop biedt u uw medewerkers snel een volwaardige en flexibele Windows 10 thuiswerkplek 

Wat bieden wij u?

Wij implementeren voor u Windows Virtual Desktop in Azure, zodat uw medewerkers snel kunnen beschikken over een volwaardige virtuele Windows 10 werkplek, die zij veilig vanuit huis kunnen gebruiken. Vervolgens leveren wij u gedurende twee weken helpdeskondersteuning op de gebouwde oplossing. 

Doelgroep

Deze propositie is bedoeld voor organisaties die snel een volledige thuiswerkplek aan medewerkers willen kunnen aanbieden, en zelf niet beschikken over voldoende servercapaciteit in het eigen datacenter. 

Voordelen

De implementatie van Windows Virtual Desktop biedt u de volgende voordelen: 

 • Snel een volwaardige virtuele werkplek aanbieden aan uw medewerkers; 
 • Al uw applicaties en bestanden altijd en overal beschikbaar; 
 • Veilige ontsluiting van uw virtuele werkplek naar uw medewerkers; 
 • Geen eigen servercapaciteit vereist, maar gebruik maken van de capaciteit van de Microsoft Azure cloud; 
 • Niet wachten op de levering van fysieke hardware maar direct starten; 
 • Betalen naar gelang gebruik (Pay-per-Use model) voor de Virtuele desktops. 

Wat heeft uw medewerker nodig?

Een medewerker moet beschikken over een desktop of laptop om verbinding te kunnen maken met de Windows Virtual Desktop omgeving. De omgeving kan middels Remote Desktop worden benaderd vanaf Microsoft Windows, Linux, Apple MacOS of een Google Chromebook gebaseerd systeem. 

Aanpak 

Wij starten de implementatie met een online intake via Microsoft Teams. Hierin stemmen wij de implementatie en wederzijdse verwachtingen met u af. Mocht u nog niet beschikken over een tenant dan maken wij deze voor u aan. Daarna configureren wij samen met u een VPN verbinding tussen uw datacenter en uw Azure omgeving. Vervolgens configureren we een Windows 10 multi-session omgeving in Azure, waarop we voor u alvast alle optimalisaties doorvoeren en Office Pro Plus en Adobe Reader installeren. Windows instellingen en profielen configureren we met behulp van Group Policies en FSLogix Profile Containers. De profielinstellingen bewaren binnen Azure. Wanneer we klaar zijn met de configuratie testen we alles en dragen we de omgeving aan u over. Dit stelt uw beheerders in staat de omgeving adequaat de beheren. U kunt nu zelf uw eigen applicaties installeren en beschikbaar stellen aan uw medewerkers.   

Rollen en verantwoordelijkheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd door een consultant van PQR. U zorgt voor de beschikbaarheid van een systeembeheerder gedurende de implementatieWij configureren Microsoft Azure en Windows Virtual Desktop. U draagt zorg voor de configuratie van de VPN verbinding op uw firewall. Wij ondersteunen hierbij. U installeert uw eigen applicaties op de virtuele werkplek en instrueert uw medewerkers hoe te verbinden met de virtuele werkplek.  

Vereisten

De volgende vereisten gelden voor deze propositie: 

 • Voor de site-to-site VPN verbinding dient u te beschikken over een VPN device in uw netwerk. In veel gevallen kunt u hiervoor uw firewall inzetten; 
 • Uw internetverbinding dient voldoende vrije capaciteit te hebben voor het netwerkverkeer tussen uw datacenter en Azure. Hoeveel dit is hangt sterk af van het aantal gebruikers en de applicaties en bestanden die u gebruikt;  
 • Voor het gebruik van Windows Virtual Desktop dient u te beschikken over ten minste één van de volgende licenties: 
 • Microsoft 365 E3/E5 
 • Microsoft 365 A3/A5/Student Use Benefits 
 • Microsoft 365 F1 
 • Microsoft 365 Business 
 • Windows 10 Enterprise E3/E5 
 • Windows 10 Education A3/A5 
 • Windows 10 VDA per user 

Beschikt u niet over de juiste licentie, dan kunt u deze op maandelijkse basis bij ons afnemen. Een Windows 10 E3 licentie is al verkrijgbaar voor € 5,90 per gebruiker per maand. Voor educatieve instellingen en non-profit organisaties gelden verlaagde tarieven, neem contact op voor meer informatie.

Investering en voorwaarden

De QuickStart Windows Virtual Desktop is beschikbaar voor een vast tarief van €11.900. Dit is exclusief de kosten voor Azure-consumptie* en eventueel benodigde Microsoft-licenties. Voor aanvang kunnen wij een indicatie van de te verwachte kosten geven.

Na de implementatie kunt u gedurende twee weken gebruik maken van de PQR-helpdesk voor ondersteuning op de gebouwde oplossing, met een maximum van tien calls. Aanvullende ondersteuning is uiteraard mogelijk tegen een meerprijs. Neem contact op voor meer informatie.

*Voor het gemiddelde gebruik van een standaard desktop binnen kantoortijden zijn de kosten voor de Azure-consumptie ongeveer € 15 per maand. De werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van servicegebruik. Als u een meer specifieke berekening wenst kunt u het beste contact opnemen met uw accountmanager.

contact

 

 

Terug naar boven

 

Thuiswerkscan

Wilt u uw medewerkers graag thuis laten werken, maar heeft u hiervoor nog geen voorzieningen geïmplementeerdHeeft u voor slechts een beperkt aantal medewerkers een thuiswerkvoorziening en wenst u deze uit te breiden zodat meer medewerkers hier gebruik van kunnen maken? Door uw huidige oplossing tijdelijk te voorzien van extra capaciteit of slim gebruik te maken van moderne cloudoplossingen houdt u uw medewerkers productief en waarborgt u uw bedrijfscontinuïteit. Wat heeft u hiervoor nodig en hoe pakt u dit aan? De PQR thuiswerkscan geeft u antwoord op deze vragen. 

Wat bieden wij u?

De thuiswerkscan geeft u inzicht in de technische mogelijkheden om uw medewerkers op korte termijn veilig te laten thuiswerkenDaarnaast krijgt u inzicht in wat er nodig is om de oplossing te implementeren en wat de verwachte kosten hiervoor zijn. 

Doelgroep 

De thuiswerkscan is bedoeld voor organisaties die medewerkers willen laten thuiswerken, maar hier op dit moment geen of beperkte voorzieningen voor hebben.  

Voordelen 

De thuiswerkscan geeft u antwoord op de volgende vragen: 

 • Wat is er nodig om onze medewerkers weer snel productief te laten zijn; 
 • Welke applicaties hebben zij hiervoor nodig? 
 • Welke bestanden dienen zij te kunnen benaderen? 
 • Welke thuiswerkoplossing past het beste? 
 • Wat sluit het beste aan bij de gewenste functionaliteit? 
 • Hoe past dit binnen uw huidige infrastructuur? 
 • Welke randvoorwaarden stelt de oplossing aan mijn infrastructuur? 
 • Hoe zorg ik dat het veilig is? 
 • Welke stappen dien ik globaal te doorlopen voor de implementatie? 
 • Met welke investering dien ik ongeveer rekening te houden? 
 • Wat kost de implementatie? 
 • Welke hard- en software heb ik nodig?  
 • Kan ik gebruik maken van tijdelijke licenties? 

Aanpak 

Bij aanvang sturen wij u een korte lijst met vragen. Vervolgens organiseren wij een online intakeTijdens deze intake bespreken wij de antwoorden op de vragen en gaan we in op uw huidige IT-infrastructuur. Daarnaast inventariseren we hoe uw medewerkers werken en welke applicaties en bestanden zij nodig hebben. Op basis van de verkregen input stellen wij een advies op dat ingaat op de technische oplossing, de implementatie en de kosten. Wij sturen het rapport naar u op. Vervolgens organiseren wij een online meeting waarin wij de bevindingen en vervolgstappen met u bespreken.   

Rollen en verantwoordelijkheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd door een senior consultant van PQR. U levert informatie aan over uw huidige IT-infrastructuur, de verwachtingen die u heeft van de thuiswerkoplossing en uw beleid als het gaat om de inzet van cloudtechnologie. 

Vereisten

Voor het goed kunnen uitvoeren van deze scan wordt van u verwacht dat duidelijk is welke functionaliteit u beschikbaar wilt stellen aan uw medewerkers. Daarnaast bent u in staat ons inzicht geven in hoe uw huidige infrastructuur (werkplek, servers, storage en netwerk) en uw applicatielandschap in elkaar steekt. 

Investering en voorwaarden

De thuiswerkscan is beschikbaar voor een vast tarief van 3.500 

PQR biedt daarnaast de mogelijkheid om extra ondersteuning te leveren op deze omgeving. Neem contact op voor meer informatie.

contact

 

 

Terug naar boven

 

PQR Security Operations Center

Werken uw medewerkers thuis in verband met het coronavirus en bent u bezorgd over de beveiliging van uw belangrijke bedrijfsdata? Het PQR Security Operations Center (SOC) voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van informatiebeveiliging en is ISO 27001:2013- en NEN 7510:2011-gecertificeerd. Vertrouwelijkheid van incidenten en gegevens zijn op deze manier gegarandeerd. Met deze dienst wordt u compleet ontzorgd op securitygebied: u hoeft zich niet meer druk te maken of uw data veilig is en weet zeker dat deze alleen wordt geraadpleegd door de juiste personen. Wij verzorgen voor u het Security Incident en Event Management (SIEM).

Wat bieden wij u?

Met ons SOC zorgen monitoren we uw data en handelen we adequaat bij verdachte situaties.

De volgende diensten zijn inclusief:

 • Implementatie voor on-prem- of cloudomgeving
 • Inzicht in de huidige status van informatiebeveiliging
 • Inzicht in actuele kwetsbaarheden van de omgeving
 • 5×8-monitoring van de omgeving
 • Adequaat handelen op beveiligingsincidenten
 • Maandelijkse rapportage

Wat heeft uw organisatie nodig?

PQR zal beperkte resources van uw omgeving vragen voor het verzamelen van de logs om de inrichting voor deze dienst te realiseren. Er zal een lijst met voorwaarden aan de omgeving worden verstrekt ter voorbereiding van de implementatie.

Aanpak

PQR realiseert de oplevering van deze dienst binnen drie dagen, waarna er wordt begonnen met het monitoren en opvolgen van mogelijke beveiligingsincidenten. Voor er gestart wordt met de implementatie vindt er een kick-off-meeting plaats via Microsoft Teams. Tijdens deze sessie zal er ook een inventarisatie plaatsvinden van de te monitoren systemen. Vervolgens wordt een ontwerp document gedeeld met daarin de technische benodigdheden voor de implementatie. De benodigdheden worden gecontroleerd tijdens een technische check. Hierna starten we met de implementatie. Vervolgens wordt de dienst ingericht en afgesteld op uw organisatie en behoeften.

Kick-Off en inrichting

PQR organiseert in Microsoft Teams een online vergadering: de kick-off met onze securityconsultant. We bespreken alle relevante aspecten van securitymonitoring en de opvolging ervan. Maar ook: welke informatie wordt er wel en niet gemonitord? Wie zijn de aanspreekpunten in geval van een beveiligingsincident?

Het SOC monitort de activiteiten die plaatsvinden in de IT-omgeving aan de hand van logfiles die we analyseren. PQR heeft geen inzicht in de daadwerkelijke data, zoals inhoud van documenten en e-mails.

Investering en voorwaarden

De prijs per maand voor deze dienst is 50 euro per aantal te monitoren (virtuele) servers of werkplekken. Verder betaalt u een eenmalig bedrag van €4.500 voor het opzetten van de dienstverlening.

contact

 

 

Terug naar boven

Geplaatst door
Maurice Wehrmeijer

Maurice Wehrmeijer

Maurice is online marketeer en contentstrateeg bij PQR. Ooit begonnen als journalist, maar inmiddels houdt hij zich al meer dan 10 jaar bezig met conceptontwikkeling, contentcreatie en marketing automation. Ontwikkelingen in de onlinewereld volgt hij op de voet, en hij is altijd op zoek naar nieuwe en slimme manieren om organisaties bij elkaar te brengen.