Waar veel sectoren elke mogelijkheid aangrijpen om niet achter te lopen op de concurrentie en overal in proberen te innoveren, is dat in de logistiek een ondergeschoven kind. Het gaat om kilometers, wagens op de weg en wielen die draaien. Doordat dit anno 2022 nog altijd de overhand heeft, is het des te lastiger om te kiezen voor een grote innovatieslag. Maar innovatie is vandaag de dag meer dan ooit nodig. De sector wordt steeds vaker getroffen door hackers of, hoe wij ze ook weleens noemen, ontwrichters. De gevolgen zijn kostbaar en desastreus. Waarom blijft innovatie achter en wat kun je daaraan doen? We gingen op onderzoek uit en kwamen uit op vijf belemmerende factoren. 

Om te kunnen innoveren is het taak om deze vijf uitdagingen te bestrijden: 

  • Het gebrek aan urgentie  
  • Beperkt budget 
  • Directie agenda 
  • Personeelstekort 
  • Milieurestricties 

Gebrek aan urgentie  

De grotere transportorganisaties bestaan vaak al decennia lang en hebben altijd maar één doel voor ogen gehad: het transporteren van goederen met zoveel mogelijk wagens op de weg. Alles wat hier niet aan bijdraagt werd weggewuifd. Logisch, toch? Niet helemaal. Althans, niet meer. Vóór het internettijdperk kon een transporteur zorgeloos zijn klanten bedienen en maakte zich niet druk om innovatie. Alles werkte naar behoren, dus waarom innoveren? Inmiddels is de wereld veranderd en veel bedreigender, maar nog steeds gaan vernieuwing en innovatie in kleine stappen. Natuurlijk is dat begrijpelijk, want met krappe marges moeten er nu eenmaal keuzes gemaakt worden. Maar met de wetenschap dat de sector het doelwit is geworden van onwelwillenden, wordt vernieuwing wel urgent en moet dat echt op de agenda van de directie staan. Anders is het bedrijf een makkelijke prooi die zichzelf in de ogen van cybercriminelen niet verdedigt. 

Personeel heeft een onmogelijke taak 

Transporteurs en logistieke bedrijven hebben over het algemeen een klein IT-team met beperkte kennis. De werkplekken staan op kantoor, de software draait op de eigen servers of in de cloud en er zijn wat beveiligingsmaatregelen. Vaak niet het modernste van het modernste, maar het werkt. Wel is dit erg kwetsbaar. Cybercriminelen hebben steeds vaker grote transportorganisaties op de korrel. Ze weten dat er veel geld in omgaat en de IT vaak niet op orde is en dus makkelijk te kraken is. Maar ook bij een ‘gewone’ hardware storing of uitval sta je als transporteur niet alleen stil, maar is de kans ook groot dat je kostbare gegevens voorgoed kwijt bent. Crasht het systeem, dan ben je aangewezen op handmatig werk en is de rest van de keten ontregeld. Iets wat je als organisatie koste wat het kost wil voorkomen. Maar wat vaak pas serieus wordt genomen als het te laat is.  

Onbetaalbaar en milieurestricties 

Toch is het niet zo simpel als ik hier heb geschetst. Er zijn ook transporteurs die wel wíllen veranderen, innoveren en groeien, maar aangewezen zijn op de beperkte budgetten die beschikbaar worden gesteld. Extra IT-personeel aannemen past niet binnen de plannen en is ook niet altijd te realiseren vanwege het grote tekort aan IT-professionals. Bovenop het budget- en personeelsprobleem is er ook de steeds groter wordende uitdaging om als transporteur vrij te kunnen ‘bewegen’. Door de scherpe uitstootregels mogen oude vrachtwagens de binnensteden niet meer in en worden ze indirect verplicht over te gaan op milieuvriendelijke alternatieven. Rijden op waterstof en elektriciteit zijn hierin de toekomst. Het real-time ontvangen van alternatieve routes die zo min mogelijk extra tijd kosten dragen bij aan het effectief omgaan met kostbare tijd. Maar zijn met de verouderde systemen niet haalbaar. Er zijn veel obstakels die het de sector alsmaar moeilijker maken. Toch kan het anders. Beter. Efficiënter. Veiliger.  

Veilig, toegankelijk en futureproof 

Hoe verenigt u innovatie en betere veiligheid met de beperkingen in budget en tijd? Welke slimme keuzes kun je daarin maken? Door de verschillende onderdelen van de IT-omgeving naar de cloud te verhuizen bent u in één klap verlost van alle restricties die het on-premises systeem veroorzaakt. Upgrades en updates worden automatisch uitgevoerd, u bent altijd gegarandeerd van de meest optimale cyberveiligheid en de werkplekken zijn overal en veilig toegankelijk, bijvoorbeeld via telefoon, tablet of laptop. U hoeft hierdoor géén extra personeel aan te nemen en kunt binnen het budget de IT-omgeving futureproof maken. In het geval van systeemfalen, hardwarestoringen of cyberaanvallen is uw organisatie altijd voorbereid om te blijven functioneren. 

Wilt u weten wat zo’n cloudomgeving voor voordelen heeft en hoe het veiliger kan, maar bovenal welke stappen u dient te nemen om de overstap te maken? Lees dan onze whitepaper. Hierin beschrijven we de vijf te nemen stappen om de transitie te realiseren. 

Heeft u specifiekere vragen? Neem dan contact me op.  

Geplaatst door

Bas van Baalen

Adoptie consultant en Verandermanager bij PQR