Image: Microsoft Ignite 2018: een maand later

Image

Auteur: Erik Stiphout
De Microsoft Ignite 2018 conferentie is inmiddels alweer een maand geleden, en zoals dat gaat is daar heel-veel technische informatie naar buiten gekomen. Microsoft CEO Satya Nadella startte de conferentie met een historisch korte keynote, waarin weinig diep technische punten werden aangekondigd. Hij sprak over “Tech Intensity”, als opvolger van het vorig jaar aangekondigde “Intelligent Cloud” thema van de conferentie.

Een van de belangrijkste technische aankondigingen uit de keynote was toch wel ‘passwordless’ login. In een wereld waar de medewerker steeds vaker de zwakste schakel voor de beveiliging van data in een organisatie is, en gebruikers in toenemende mate niet willen worden lastig gevallen met ingewikkelde wachtwoorden, app-notificaties, fysieke tokens, vingerafdrukken en gezichts- en/of iris scans, is Microsoft ‘passwordless’ login een oplossing met een gouden toekomst.

Daarnaast was er de aankondiging van de Windows Virtual Desktop. Virtual Desktop biedt een complete werkplek oplossing, direct leverbaar vanuit de Azure cloud, en stelt organisaties in staat om een beveiligde en flexibele werkplek oplossing aan medewerkers te bieden. De Microsoft virtual desktop is in een hoge mate geïntegreerd met veel andere diensten van Microsoft, en biedt voldoende mogelijkheden aan organisaties om een volledige werkplek te kunnen aanbieden.

Overige aankondigingen in de keynote bestonden uit veranderingen en uitbreiding van functionaliteit voor Microsoft Teams, het ‘Open Data Initiative’ (een samenwerking met Adobe en SAP),  AI voor humanitaire- en goede doelen en diverse IoT-uitbreidingen zoals Azure Digital Twin voor IoT.

Omdat het onmogelijk is alle sessies in een conferentieweek te zien en tegelijk ook alle aankondigingen te vinden, publiceert Microsoft een boek met al het nieuws.

Nu bijna een volle maand na Microsoft Ignite 2018 maken wij bij PQR de balans op, en zien wij dat wij onze focus blijven leggen op de pijlers van ons uitgebreide Microsoft portfolio: Azure, Cloud Productivity en de Modern Workspace.

Microsoft Azure infrastructuur

Zoals verwacht blijft Microsoft volle vaart inzetten op adoptie van haar Azure cloudplatform binnen organisaties groot en klein. Er is voor elke klant en elk probleem wel een oplossing te maken waar Microsoft Azure een rol kan spelen. Oudere infrastructuur en traditionele applicaties vormen geen barrière meer voor cloud adoptie.

Microsoft biedt steeds meer, snellere en grotere opslag in het Azure platform met Azure Ultra en Standard SSD Managed disks en grotere schijf volumes. Ook komen er meer mogelijkheden voor gebruik van GPU’s in virtuele machines beschikbaar met een focus op grafische visualisatie en high performance.

Over de linie breidt Microsoft het Azure platform steeds verder uit met innovatieve netwerkfuncties als Azure firewall, DDoS bescherming, Azure virtual WAN en nieuwe ExpressRoute functies.

Windows Virtual Desktop

Tot dit jaar was het aanbieden van een virtuele werkplek hét domein van derde partijen als VMware en Citrix. Microsoft stapt nu (terug) in deze arena met de Windows Virtual Desktop (WVD), een DaaS oplossing gebaseerd op het Microsoft Azure platform. Microsoft voorziet marktaandeel te krijgen bij organisaties die eisen hebben voor regulering en beveiliging. Denk hierbij aan de zorg- of financiële sector, maar ook (semi) overheden kunnen direct profiteren van de in virtual desktop geïntegreerde beveiligingsmogelijkheden en applicaties zoals Office 365 ProPlus.

WVD

Ook is er gedacht aan klanten die, veelal vanwege applicatiecompatibiliteit, genoodzaakt zijn langer met Windows 7 te werken. Microsoft zal voor gebruik van Windows 7 in combinatie met WVD langer ondersteuning leveren op Windows 7 en beveiligingslekken blijven patchen.

Klanten kunnen naar verwachting vanaf begin 2019 WVD werkplekken in productie uitrollen op het Azure platform, maar kunnen nu al meedoen met de openbare preview. De preview is toegankelijk voor Microsoft klanten met Office 365 Enterprise E3, E5 en educatie licenties.

Microsoft ondersteunt ook een groot ecosysteem van derde partijen die toevoegingen kunnen leveren bovenop WVD. Citrix, FSLogix & ThinPrint hebben reeds aangekondigd WVD te zullen gaan ondersteunen.

windows server 2019

Modern beheer en mobiliteit

Een solide grip op het gebruik van mobiele appratuur staat hoog op de wensenlijst bij veel organisaties. Verlies van een mobiele telefoon of laptop kan snel een groot hoofdpijn dossier worden als deze grip ontbreekt. Met Intune levert Microsoft deze grip nu al op meer dan 150 miljoen apparaten wereldwijd. Hiermee is Microsoft Intune het snelst groeiende MDM/MAM platform op dit moment.

Tijdens Microsoft Ignite 2018 heeft Microsoft aangekondigd verder te bouwen aan nieuwe functies zoals “unified” cross-platform beheer voor o.a. Windows, Android, iOS en MacOS. Maar ook meer controle, betere beveiliging, en meer integratiemogelijkheden zijn zaken waaraan gewerkt wordt.  Als eerste derde partij komt er een “fully managed” Android apparaat dat in samenwerking met Google is ontwikkeld. Daarnaast is er een steeds groter wordende lijst van mobiele applicaties die ondersteund worden door MAM.

Nieuwe functionaliteit in Windows Autopilot stelt organisaties nu in staat om Windows 10 werkplekken zowel aan de on-premises Active Directory te koppelen alsook direct te registeren in de Azure AD. Deze zogenaamde hybride domain-join levert organisaties flexibiliteit op in het beheer en de uitrol van appratuur. Ook is het met Windows 10 versie 1809 mogelijk om werkplekken die geupgrade worden naar Windows 10 direct te koppelen met Autopilot, zodat ook voor deze werkplekken mogelijk wordt om ze vanaf dat moment geheel automatisch in te laten spoelen en te koppelen aan het zakelijke netwerk.

Uiteraard is Microsoft ook het MacOS/iOS ecosysteem niet vergeten. Microsoft Intune biedt verbeterd beheer voor Apple apparatuur door te integreren met JamF. Hierdoor wordt ook de apparaat status van Apple apparatuur gerapporteerd in Intune.

En als laatste het goede nieuws dat Microsoft het beheer van al haar oplossingen eenvoudiger maakt, door alle verschillende Office 365, Windows 10 en EM+S beheerportalen nu te consolideren naar het Microsoft 365 Admin Center.

microsoft 365 admin center

Beveiliging & Advanced Threat Protection (ATP)

Het is niet moeilijk voor te stellen dat met een platform zo groot als Microsoft Azure er ook onnoemelijk veel activiteit plaats vindt. Helaas is niet alle activiteit te goeder trouw. Hackers en Phishers zijn elke dag bezig om data te stelen van organisatie voor winst of activisme.

Microsoft investeert veel geld en manuren in het veilig houden en veiliger maken van al haar cloud diensten. Van het opsporen en ontmantelen van botnets tot het authenticeren van Xbox Live accounts, alles wordt over de as van beveiliging aangepakt. Dit alles door de meer dan 3500 security professionals die Microsoft zelf in dienst heeft hiervoor.

atp

Voor organisaties met diensten in de Microsoft Cloud is er de Microsoft Secure Score. Als opvolger van de Office 365 Secure Score bood deze nieuwe versie al ondersteuning voor Windows en Intune security scoreborden. Nu zijn er ook score borden voor EM+S (identiteit) en Azure toegevoegd.

Naast de uitgebreidere rapportage van de Microsoft Secure Score zijn er de Advanced Threat Protection (ATP) producten voor Active Directory en Office 365 diensten als Exchange, Teams, SharePoint en OneDrive. ATP biedt uitgebreide bescherming tegen cyberbedreigingen.

In mijn blog over ATP ga ik verder in op de mogelijkheden van deze suite aan producten.

De Microsoft 2019 familie

Microsoft ververst alle applicatie & server familie producten met een nieuwe 2019 versie. Windows Server 2019 zou eigenlijk GA (generally available) zijn in oktober, echter de recent gevonden problemen tijdens de uitrol van Windows 10 (versie 1809) en de “mijn documenten” map zorgen voor enige vertraging.

Windows Server 2019 is bedoeld voor het “long-term service kanaal”. Windows Server 2019 is de brug tussen de on-premises omgevingen en Microsoft Azure cloud services en biedt nieuwe hybride scenario’s en verhoogde beveiliging. Windows Server versie 1809 is de “semi-annual channel” release met innovatieve oplossingen rondom containers en micro-diensten.

Applicaties worden ook ververst. Exchange Server 2019 was op Microsoft Ignite 2017 al aangekondigd en is 22 oktober officieel beschikbaar gekomen. Belangrijke wijziging voor Exchange Server licenties is dat deze vanaf nu alleen nog via het Microsoft volume licentie programma beschikbaar zijn. Daarnaast is de publieke preview van SQL Server 2019 beschikbaar. Deze release  brengt big-data (analyse) naar het eigen datacenter van een organisatie. Andere applicatie verversingen zijn Skype for Business Server 2019 met cloud voice functies en betere Microsoft Teams integratie. En SharePoint Server 2019 met verbeterde gebruikerservaring en een uitbreiding van ondersteunde apparatuur en software.

Traditioneel bestaat de Office suite uit Excel, Word, PowerPoint en Outlook. Daarbij zijn, afhankelijk van de licentie, ook apps als Access, Project, Publisher en Visio beschikbaar. De release van Office 2019 is daarop geen uitzondering. Office 2019 wordt enkel ondersteund op Windows 10 en Server 2019 en is bedoeld voor organisaties die een lange termijnstrategie hebben voor on-premises gebruik. Organisaties die snellere adoptie nastreven of gebruik maken van Windows 7 of 8.1 kunnen de Office 2019 functionaliteit en andere nieuwe functionaliteiten krijgen door gebruik te maken van Office 365 ProPlus.

Wat wellicht ook opvalt is het ontbreken van OneNote in de versie 2019. De OneNote applicatie heeft geen nieuwe versie gehad, maar blijft wel beschikbaar na een upgrade. Dit mits de gebruiker de applicatie in gebruikt heeft. De OneNote applicatie zit als losse (en bijgewerkte versie) in het Universal Windows Platform (UWP) bij de installatie van Windows 10 inbegrepen.

Teams & samenwerken

Het aantal sessies op Microsoft Ignite 2018 dat te maken had met Microsoft Teams was aanzienlijk gegroeid ten opzichte van 2017. Dat is ook niet zo gek gezien alle nieuwe functionaliteit die het afgelopen jaar is ontwikkeld voor de grootste concurrent van Slack en de op handen staande migratie van het Skype for Business gebaseerde platform naar het Teams platform voor Office 365.

TeamsNiet alleen medewerkers, maar ook IT-personeel kunnen op korte termijn veel verandering tegemoet zien als het gaat om de Microsoft Teams client. Van het vervagen van de achtergrond tijdens videogesprekken voor privacy, de betere zoekintegratie tussen Teams, SharePoint en Yammer, tot de integratie van ATP functies die de organisatie beter beschermen tegen aanvallen

Een andere (eerdere) aankondiging die PQR met veel spanning tegemoet ziet is de Surface Hub 2,  waarvan op Microsoft Ignite 2018 diverse live demo’s werden getoond. De Surface Hub 2 is een kleinere versie van de Surface Hub 1, en heeft tot doel om het samenwerken in vergaderingen en over locaties te vereenvoudigen. PQR heeft de intentie om minimaal 1 Surface Hub 2 aan te schaffen voor ons PQR Experience Center (PEC). Tot die tijd raden wij u aan de aankondigingsvideo te bekijken, en te zien wat de Surface Hub 2 kan doen voor vergaderen en samenwerken binnen uw organisatie.

Dit was een overzicht van alles wat ons opviel op Microsoft Ignite 2018. Heeft u interesse in een of meerdere van de besproken producten van Microsoft, of heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over wat deze oplossingen voor uw organisatie kunnen betekenen? Of vindt u het interessant om  bijgepraat worden over alle nieuwe mogelijkheden op gebied van Azure, Mobility, Workspace of samenwerken? Neem dan contact op met PQR of maak een afspraak voor een bezoek aan ons PQR Experience Center.

Geplaatst door

Erik Stiphout

Erik Stiphout is senior consultant bij PQR.