Toen eind februari officieel de eerste Nederlander met het coronavirus werd besmet, hadden we nog geen flauw idee dat we nu, eind september, nog steeds te maken zouden hebben met de gevolgen van corona. Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken, maar het lijkt er sterk op dat we voorlopig nog wel geconfronteerd blijven met de gevolgen, maatregelen en beperkingen. Naast deze crisis staan ons in de zorgsector nog grotere uitdagingen te wachten: het tekort aan medewerkers die zorg kunnen verlenen over een paar jaar, het tekort aan artsen en de explosieve toename van een veel complexere zorgvraag.

Noodzaak van IT in een crisis

Ondanks alle ellende die het coronavirus en de maatregelen persoonlijk op ons leven hebben, heb ik ook een mooie ontwikkeling gezien. Letterlijk in een paar dagen werd het belang van IT en met name de inzet van beeldzorg/zorg op afstand duidelijk en de technologie die dit mogelijk maakt. Bijna alle organisaties zag ik in een recordtempo beeldzorg-oplossingen uitrollen om contact tussen de bewoners van een verpleeghuis en de familie mogelijk te maken, toen de verpleeghuizen tijdelijk dicht gingen. Veel zorgorganisaties zagen er het nut van in om specialisten hun patiënten ‘virtueel’ op afstand te laten beoordelen en overlegstructuren werden digitaal, omdat we simpelweg niet meer bij elkaar mochten zitten.

Toen de noodzaak groot was, ging besluitvorming in recordtijd, werd er zo goed en kwaad als het ging samengewerkt met het primaire proces en werden oplossingen snel beschikbaar gesteld. Een enorm compliment voor de IT-afdelingen en de medewerkers in het primaire proces, die naast de extra drukte en stress ook nog eens extra taken vanuit IT erbij kregen.

Terug naar af?

Na de intelligente lockdown kwam er gelukkig weer wat ademruimte bij alle medewerkers. De verpleeghuizen mochten weer bezoek ontvangen en langzaam leek alles weer een beetje naar normaal terug te gaan. Uitgerolde oplossingen verdwenen weer in de kast en iedereen leek weer terug te gaan naar de orde van de dag. Jammer! Een gemiste kans, want juist nu kunnen we de zorgprocessen blijvend digitaliseren, kunnen we schaarse expertise in de zorg op afstand mee laten kijken en kunnen we zorg voor de bewoners voor verpleeghuizen met de inzet van domotica beter maken. We zouden de crisis moeten gebruiken als startschot om nu echt de zorgprocessen te digitaliseren en de voorbereidingen te starten om met minder beschikbare medewerkers straks nog complexere zorg te leveren. Laten we het er nu niet alleen over hebben, maar ook vanuit visie gewoon doen! De coronacrisis heeft laten zien dat als het moet, de zorgsector het ook kan.

Basis IT op orde en innoveren

Veel zorgorganisaties zijn aan het einde van de IT-cyclus waar ze de afgelopen jaren mee hebben gewerkt. Vanuit de organisatie wordt vaak gevraagd om op basis van deze verouderde basis nieuwe functionaliteiten te implementeren. Persoonlijk zie ik dit heel vaak mis gaan, omdat de oude basis gewoon niet meer voldoet. Daar waar instellingen in het verleden ‘een beetje WiFi’ op de locaties hadden, is voor beeldzorg bij de bewoner nu gewoon een betrouwbare en veilige WiFi-verbinding tot in de kamer van de bewoner nodig. En als dit dan toch vanuit deze vernieuwde visie bewerkstelligd is, kun je net zo goed meteen de domotica, telefonie, dwaaldetectie en de administratie in het ECD bij de bewoner in de (huis)kamer realiseren. Met andere woorden, denk voorbij de IT-afdeling en maak van je verpleeghuis een zorghuis van de toekomst.

Zorghuis van de Toekomst

Dus voordat de mooie innovaties die je nodig hebt om je werkproces slim in te richten ingezet kunnen worden, zal je vanuit een vernieuwde IT-strategie en visie eerst de nieuwe IT-basis op orde moeten brengen. Vanuit PQR hebben we een heldere visie op zorg en IT en zorgen we vanuit een stabiele basis dat je écht kunt innoveren. Dit doen we door ons Zorghuis van de toekomst-concept. Wilt u hier meer over weten, kijk dan op onze pagina over zorg, want om straks antwoord te kunnen geven op de vraag hoe we met minder beschikbare zorgmedewerkers de grotere en complexere zorgvraag aankunnen, moeten we vandaag de nieuwe basis leggen waarop de zorg kan innoveren.

 

Geplaatst door

Marcel Laan

IT-adviseur Healthcare