Informatie

Eindgebruiker = business consumer?

Waarom zien we steeds meer een focus op de mobiele organisatie en de mobiele Werkplek van Morgen? De belangrijkste aanleiding hiervoor is de veranderde houding van de traditionele gebruiker. De moderne eindgebruiker is een business consumer geworden. Het woord ‘eindgebruiker’ impliceert een situatie waarbij IT bepaalt en de eindgebruiker gebruikt. ‘Business consumer’ heeft een andere lading. Deze term laat doorschemeren dat de gebruiker consumeert, ook zakelijk. Hij bepaalt zelf en geeft aan wat hij nodig heeft voor zijn werk. IT is er om hem te helpen dit te realiseren.

Business-consumer

Nieuwe rol IT-organisatie

Dit heeft consequenties voor de rol van de IT-organisatie. Deze zal verder opschuiven van ‘gatekeeper’ naar ‘storekeeper’, waarbij de ‘storekeeper’ ook nog een ‘orchestrator’, een dirigent, wordt. Dat is nodig als we kijken naar het gemak waarmee de business consumer applicaties kan vinden en gebruiken aan de ene kant en de regels waaraan een organisatie moet voldoen aan de andere kant. Business consumers komen met een consumer mindset in een organisatie en verlangen (IT-)middelen om het werk te kunnen doen op de manier waarop zij dat willen. Zij verlangen en verwachten de Werkplek van Morgen.

De IT-organisatie wil aan deze wensen tegemoet komen onder de voorwaarde dat aan de regels van de organisatie zelf en die waaraan de organisatie ondergeschikt is, wordt voldaan. Omdat al deze verschillende belangen en partijen op één lijn moeten worden gebracht zullen de soft skills van de medewerkers van de IT-organisatie steeds belangrijker worden.

Disaster Recovery kan faillissement voorkomen

Een zware IT-storing - al of niet na een natuurramp - kan tot faillissement leiden. Disaster recovery c.q. business continuity planning kan dat voorkomen. Als men ten minste de 10 meest gemaakte fouten weet te vermijden, zegt Roberta Witty van Gartner.

Aandachtspunten bij herstelplannen

43 procent van de bedrijven die met een zware IT-storing te maken krijgen, gaat daaraan failliet, stelt Witty in de Amerikaanse publicatie Datamation. Ook bedrijven die wel een rampenplan hadden opgesteld, ontlopen dat lot niet per definitie. Soms door domme pech. Als je voorbereid bent op een stroomstoring van drie dagen, kan een storing van vijf dagen al fataal zijn. Dat overkwam een aantal bedrijven tijdens de overstromingen in New York na de verwoestingen door de storm Sandy, vorig jaar. Al wisten de best voorbereide bedrijven dat lot te ontlopen door tijdig hulpposten buiten het pad van de storm in te richten, constateert Witty. Maar veel herstelplannen gaan mis vanwege fouten en vergissingen die eenvoudig te vermijden waren geweest.

De 10 meest voorkomende volgens Witty

 1. Te weinig aandacht voor actualiteit en leesbaarheid van back-ups.
  Hoe goed je rampenplan ook is, het heeft weinig nut als je niet de juiste gegevens hebt om door te kunnen werken.
 2. Sleutelmedewerkers zijn niet betrokken bij het opstellen van het plan.
  Het is niet zozeer het plan, als wel het proces van planvorming die het verschil tussen slagen en falen bepaalt.
 3. Het rampenplan is onvoldoende getest.
  Onvoldoende geteste plannen leveren in de regel in de hectische praktijk onaangename verrassingen op, en bovendien ontbreekt het de betrokken medewerkers aan ervaring.
 4. Het rampenplan is onvoldoende gedetailleerd.
  Lang niet alle rampenplannen houden er rekening mee dat de procedures moeten worden uitgevoerd door mensen die dat voor het eerst doen, omdat de medewerkers die dat gewoonlijk doen, niet ter plekke zijn en daar niet kunnen komen.
 5. Het rampenplan wordt niet geactualiseerd.
  Daardoor houdt het geen rekening met veranderingen die in de configuratie of de organisatie worden aangebracht.
 6. Onvoldoende inzicht in wat de cruciale systemen zijn.
  Een organisatie kan alleen opstarten als alle cruciale applicaties en gegevens beschikbaar zijn; maar welke dat allemaal zijn, is lang niet altijd ten volle bekend.
 7. Onvoldoende capaciteit voor energie-opwekking.
  De gevolgen van een ramp voor de stroomvoorziening kunnen langer aanhouden dan u denkt. Te weinig brandstof voor uw noodgeneratoren brengt de IT dan alsnog op zijn knieën.
 8. Te weinig aandacht voor communicatie.
  In een rampsituatie kunnen ook vaste en mobiele communicatielijnen uitvallen. Weet u hoe u in dat geval de medewerkers op uitwijklocatie(s) kunt bereiken?
 9. Wachtwoorden niet beschikbaar.
  Dat systemen op een uitwijklocatie opgestart kunnen worden, betekent niet dat alle beheerders van die systemen ter plekke, of zelfs bereikbaar zijn. Wie daar niet op bedacht is, zal mogelijk niet al zijn systemen tijdig kunnen opstarten.
 10. Het rampenplan is niet beschikbaar.
  De medewerkers zullen het plan niet uit hun hoofd kennen en kunnen het dus niet uitvoeren, als het niet beschikbaar is. Opslaan op de vestiging waar je een rampenplan opstelt, is niet voldoende.

Back-up & Recovery Assessment

Voor organisaties die zeker willen zijn van een succesvolle back-up zonder (of met minimale) negatieve impact op productieprocessen en de hoogst mogelijke zekerheid dat hun data kan worden hersteld in het geval van een calamiteit, heeft PQR de Back-up & Recovery Assessment ontwikkeld. Neem contact op met PQR om hier nader over geïnformeerd te worden.

Maandag 16 september, 16.00 uur

Deze livestream wordt verzorgd door PQR-consultants Viktor van den Berg en Frans Oudendorp. Om de live-video, welke wordt gestreamd vanuit de studio SPS Now Live, te kunnen bekijken dient u maandag 16 september (16.00 uur) op deze pagina in te loggen met uw e-mailadres en het wachtwoord wat u per e-mail van ons heeft ontvangen.

Indien u zich niet vooraf geregistreerd heeft, maar wel graag de livestream bij wil wonen, dan kunt u dit wachtwoord gebruiken: PQRlive7

Heeft u tijdens de livestream vragen, stel deze dan via Twitter met #PQRlive. Indien u vooraf al een vraag heeft kunt u deze per e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

We wensen u alvast een interessante en plezierige livestream toe!

PS. Wilt u de PQR-livestream 16 september op uw mobiel bekijken? Klik dan hier.

PQR adviseert Citrix AppDNA 

Citrix AppDNA detijdvliegt

PQR begrijpt dat ondernemingen vele uitdagingen hebben als het om ondersteuning van toepassingen en hun server/pc-omgeving gaat. De ondersteuning voor Windows XP wordt beëindigd in april 2014 en Windows Server 2003 is reeds 'einde support'. Of je nu aan het overwegen bent om over te schakelen naar Windows 7, windows 8, Server 2008R2 of Server 2012 en/of naar een 64Bit platform, de tijd vliegt....

Citrix® XenApp® 4.5 en 5.0 zullen respectievelijk vanaf maart en july 2013 'einde Support' zijn. Dit betekent dat honderden bedrijfskritische toepassingen moeten worden omgezet naar zowel een nieuwe Windows-omgeving als een nieuw XenApp Platform. Dit om ondersteuning te kunnen garanderen.

PQR adviseert om Citrix AppDNA te gebruiken. AppDNA zal u:

 • helpen om uw toepassingen sneller en simpler naar een nieuw besturingssysteem te loodsen;
 • helpen huidige XenApp en Presentation Server-gebruikers om te zetten naar de nieuwste versies;
 • helpen bij het verminderen van de migratie risicos doormiddel van een acurate planning;
 • tijd en geld besparen - door het bedrijfskritische migratieproject naar het nieuwe besturingssysteem op tijd en onder budget af te leveren.

Citrix AppDNA vermindert de tijd, kosten en het risico voor een besturingssysteem migratie en toepassingsvirtualisatie door het automatiseren van compatabiliteit en migratiebeheer. AppDNA zal de stress die normaal aanwezig is bij een toepassingsmigratie verlichten en geeft u de garanties die nodig zijn voor een succesvolle migratie.

pdf-icoon Checklist voor de migratie van applicaties naar Windows 7

PQR heeft een speciale waardepropositie ontwikkeld waarbij we u een complete applicatie migratie business case bieden in drie dagen. Download de pdf en laat u informeren.

pdf-icoon Waardepropositie Citrix AppDNA

 

Unified Computing System is gebaseerd op industriestandaarden en is een nieuw computingmodel dat gebruik maakt van geïntegreerd beheer. Het combineert een 'wire once' unified fabric met een platform om virtualisatiemogelijkheden te optimaliseren, kosten te verminderen en resources flexibel in te zetten.

Het nieuwe systeem vermindert de total cost of ownership en kan leiden tot 30 procent vermindering van de operationele kosten. Daarnaast verbetert het de IT-productiviteit doordat applicaties binnen minuten beschikbaar gesteld kunnen worden en dit geen dagen meer duurt. Ook de schaalbaarheid wordt verhoogd, zonder toename van de complexiteit. Zo kunnen tot 320 servers met duizenden virtuele machines als één enkel systeem worden beheerd. Bovendien is met het Cisco Unified Computing System fors te besparen op elektra- en koelingskosten.

Server
Cisco heeft een compleet nieuw aanbod servers ontwikkeld, waaronder de UCS B-Series blades, gebaseerd op de Intel Nehalem-processor (de nieuwe generatie Intel Xeon-processor). De Cisco-blades beschikken over gepatenteerde geheugentechnologie om applicaties met grote hoeveelheden gegevens te ondersteunen. Hierdoor zijn aanzienlijk meer virtuele machines per server mogelijk.

Netwerk
Het Cisco Unified Computing System ondersteunt geïntegreerde netwerkapparatuur op basis van low-latency, lossless, 10 Gbps Ethernet. Deze netwerkfundering consolideert drie aparte netwerken: local area networks (LANs), storage area networks (SANs) en high-performance computing (hpc)-netwerken. Dit zorgt voor een daling van de kosten doordat minder netwerkadapters, switches, kabels, stroom en koeling nodig zijn.

Virtualisatie
Het Cisco Unified Computing System benut alle potentie van virtualisatie door de schaalbaarheid, prestaties en operationele controle van virtuele omgevingen te vergroten.

Storage-toegang
Het nieuwe systeem biedt geconsolideerde toegang tot SANs en network attached storage (NAS). Ondersteuning van een geïntegreerd systeem betekent dat er storage-toegang is via Ethernet, Fibre Channel, Fibre Channel over Ethernet of iSCSI. Dit betekent meer keuze en investeringsbescherming voor klanten.

Beheer
Het beheer is geïntegreerd in alle componenten van het systeem, waardoor het systeem beheerd kan worden als één enkele entiteit via Cisco UCS Manager. Deze heeft een intuïtieve grafische interface, een command line interface (CLI) en robuuste application programming interface (API) voor het beheer van alle systeemconfiguraties en -activiteiten.